Блюда из косули — радость гурмана и гордость удачливого охотника.
Давно известно, что мясо косули богато разнообразными полезными веществами, которые сохраняются при термической обработке.
При регулярном употреблении продукта нормализуется водно-солевой баланс, обмен веществ, работа нервной системы, повышается иммунитет, мясо косули рекомендовано при диетическом питании.
В этой короткой статье я поделюсь простыми и в то же время проверенными рецептами приготовления косули, которые пользуются большой популярностью в нашей семье. Надеюсь, они и вам придутся по вкусу.
Печень «на кровях»
Для этого блюда вам понадобится свежая печень косули, подсолнечное масло, репчатый лук 4–5 луковиц, соль и перец по вкусу.
Рецепт прост. На раскаленную сковородку кладем резанную на куски печенку и обжариваем ее по две минуты с каждой стороны. Добавляем резаный лук. Чем больше лука, тем блюдо
вкуснее.
Фото автора.
Вся готовка занимает не более 15 минут. Это блюдо часто готовят охотники после успешной охоты прямо в лесу, на базе, дома. Условие одно: свежая печень.
Паштет из печени
Порезанную крупными кусками печень косули отмочить в проточной воде в течение 3–4 часов. Далее обжарить две луковицы и одну морковь, посолить и поперчить. Через 7–10 минут добавить вымоченную и мелко нарезанную печень и жарить все еще 10 минут.
Выложить все в блендер, добавить половину апельсина, 1/3 пачки сливочного масла, 30 г коньяка и все перемолоть до получения однородной массы. Изумительный паштет
готов!
Фото автора.
Шурпа из косули
Ингредиенты: мясо косули (2–3 кг); картофель (5 средних шт.); морковь (2 шт.); болгарский перец (3 шт.); помидоры (4–5 шт.); лук репчатый (3 шт.); зелень (по вкусу).
Мясо ставим варить в чугуне на плиту. Как закипит вода, снимаем накипь и варим в течение 40 минут. Солим и перчим по вкусу. В бульон добавляем целую луковицу, потом ее можно выбросить.
Все овощи крупно режем и добавляем к мясу в бульон. Накрываем крышкой или фольгой и ставим в духовку на 1 час 20 минут при 180°. Свежую зелень добавляем в готовое блюдо в тарелку непосредственно перед подачей.
Фото автора.
Бастурма
Для приготовления бастурмы мясо необходимо порезать брусками (3–4 на 5–7 см), уложить его на подушку из крупной каменной соли и сверху засыпать также солью. Мясо даст сок, который нужно сливать, и снова досыпать сухую соль.
Таким образом мясо нужно солить трое суток. После этого его необходимо промыть холодной водой и отмочить в течение трех часов, периодически меняя воду (я меняю ее пять раз).
Фото автора.
Фото автора.
Для обмазки бастурмы нам понадобятся специи: чаман (пожитник), копченая паприка, кориандр. К ним добавляем воды, перемешиваем до консистенции сметаны и даем настояться 20 минут.
Вымоченное мясо обсушиваем с помощью бумажных полотенец, обмазываем маринадом из специй и развешиваем в прохладном проветриваемом помещении. Трое суток — и бастурма готова (кто любит посуше — на сутки больше).
Мясо получается нежное, на вкус острое и соленое. Восхитительная закуска к пиву или красному сухому вину. А для детей бастурма — лакомство наподобие чипсов.
Кстати, цвет правильно приготовленной бастурмы на срезе красно-рубиновый. Приятного аппетита!
Источник: ohotniki.ru
справки
Quality articles is the key to invite the users to visit the website, that’s what this site is providing.
Howdy just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.
The other day, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!
I think the admin of this site is actually working hard for his website, as here every information is quality based data.
Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have created some nice procedures and we are looking to swap strategies with other folks, why not shoot me an e-mail if interested.
Remarkable! Its actually remarkable piece of writing, I have got much clear idea regarding from this piece of writing.
Undeniably consider that that you stated. Your favourite justification appeared to be at the net the simplest thing to remember of. I say to you, I definitely get irked at the same time as other folks consider concerns that they plainly do not understand about. You controlled to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing with no need side effect , folks can take a signal. Will likely be back to get more. Thank you
It’s remarkable to pay a visit this web site and reading the views of all mates regarding this article, while I am also eager of getting experience.
Greetings from Idaho! I’m bored to death at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break. I really like the info you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, very good site!
This piece of writing will help the internet people for building up new webpage or even a blog from start to end.
Hey there, You have done an excellent job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this web site.
Howdy I am so happy I found your weblog, I really found you by error, while I was searching on Askjeeve for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say cheers for a marvelous post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I dont have time to look over it all at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the superb jo.
For newest news you have to pay a visit world-wide-web and on internet I found this site as a best site for newest updates.
This is my first time visit at here and i am really impressed to read all at alone place.
I’m now not positive where you are getting your info, however good topic. I needs to spend a while studying more or working out more. Thank you for magnificent information I used to be on the lookout for this information for my mission.
Wow, that’s what I was searching for, what a information! present here at this webpage, thanks admin of this site.
I am sure this piece of writing has touched all the internet viewers, its really really good article on building up new webpage.
Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.
I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Exceptional work!
Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any responses would be greatly appreciated.
Heya! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no backup. Do you have any solutions to prevent hackers?
What’s up to all, the contents present at this site are actually awesome for people experience, well, keep up the nice work fellows.
I have been surfing online more than three hours nowadays, yet I never found any fascinating article like yours. It’s lovely worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.
Everything is vry oplen wirh a very clear clarification of tthe challenges.
It wass truuly informative. Your siote is very useful.
Thanks for sharing!
Pretty component to content. I just stumbled uppn ypur blog and in accession capital too claium tbat I acquire actualy loved account youhr blog posts.
Any waay I will bbe subscribing in your augment or evn I fulfillment youu
get right of entry tto persistenntly quickly.
When I originally commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there a way you can remove me from that service? Thank you!
Hi to every body, it’s my first pay a visit of this weblog; this webpage includes remarkable and in fact fine data designed for readers.
I’m not sure where you are getting your info, however good topic. I needs to spend a while learning more or working out more. Thank you for great information I used to be in search of this information for my mission.